Copyright © Alle rechten voorbehouden. |  Ontwerp / bouw  P. van Althuis |  Gebruiksvoorwaarden |  Privacybeleid

TOANIELFERIENING “IT MOAT KINNE”

BROEKSTERWÂLD / DE FALOM

 Zo begon het allemaal

“It Moat Kinne” was een feit

Promotie filmpjes

Promotie “It Moat Kinne”  


 Promotie Bloedbân

 


 It Moat Kinne yn Hea! Promotie The Griene Mile

In de zomer van 1988 tijdens het dorpsfeest werd onder het genot van een drankje het plan geboren om  in Broeksterwoude / De Valom een toneelvereniging op te richten. En wat zo vaak gaat, op zo’n bijeenkomst is het een plan, maar verder komt men niet.


Zo niet deze keer, er werden briefjes rondgestuurd waar men zich op kon geven om mee te doen in “het eerste toneelstuk. Er meldden zich 14 personen aan. En zo was toneelvereniging “It Moat Kinne” geboren.


In de eerste bijeenkomst werd de rolverdeling gedaan en besloten om het eerste toneelstuk in april 1989 op de planken te zetten en wel op Koninginnedag.

Door de jaren heen!


1989 Het eerste stuk van It Moat Kinne:  “bern op e noed” werd een succes en er kwamen twee positieve recensies in de krant met ook het aanbod dat men ons in kon huren voor een voorstelling elders. Dit kon toen nog. Het decor was toen nog te vervoeren al was het geen gewoon decor er was al een echte trap bij.

Het “toneel virus” was ontstaan en er werd besloten om in januari 1990 weer een stuk naar voren te brengen en wel “Het heft yn hannen” met deze keer de eerste gastrolspeler erbij omdat we zelf geen spelers genoeg hadden.”


Het werd in 1991 allemaal wat professioneler aangepakt met “Heibel op Galemastins”. Er kwam een echte “stins” en er werd gelet op details, zoals een huisnummer er verhoudingen. Ieder voorstelling werd er begonnen met het Fries volkslied, maar als dank werd het publiek ook aan het einde toegezongen. Met deze voorstelling hebben we ook enkele keren elders opgetreden met het decor van een andere toneelvereniging, want de “Stins” was niet te vervoeren.

 

Het kon allemaal nog gekker met in 1992 “fjouwerspan” wat gespeeld werd op een draaiende schijf met ontelbare skeelerwieltjes eronder, die door mankracht gedraaid moesten worden. Achter de schermen ging ook alles door zo werden er schminkcursussen gevolgd, decor bouwers aangetrokken die ook uit de eigen ploeg kwamen en het geluid en de belichting kwamen ook van eigen hand.


We hadden de smaak goed te pakken, in 1993 met “Durk Snoad” kwamen er liedjes bij die zelf geschreven waren. Verder werden er extra spelers aangetrokken, waaronder ook een aantal kinderen. Dit werd een echte topper. Hier werd veel publiek mee getrokken, 6 uitverkochte zalen en ook op stap om het elders te spelen. Het decor was allemaal rommel, maar zat zo goed in elkaar dat die zelfs na de laatste voorstelling verkocht is.

 

Met “ ït gouden uleboard” in 1994 werd zelfs de tv gehaald. Omrop Fryslân kwam hier opnames van maken, gevolgd door “de spoektrein” in 1995 dit was zeker nogal een spannend stuk, omdat er van alles in het publiek gebeurde wat niet in het script stond.

 

“De bochel fan de Notre Dame” werd in 1996 door zijn grote decor van een echte kathedraal overdwars in de zaal gespeeld. Heel veel zingen, spektakel en een prachtig decor. Het verhaal was wat moeilijk te volgen, maar er was genoeg te zien. In licht en geluid werd er veel geïnvesteerd dit jaar, waardoor onze vereniging steeds professioneler ging presteren.

 

Het werd steeds moeilijker om een goed stuk te vinden en dit te bewerken naar iets speciaals. Het publiek wat niet meer alleen uit de regio kwam maar ver daarbuiten heeft hoge verwachtingen. De kaarten van het stuk “Keningsrjocht” in 1997 waren net als de voorgaande jaren al snel uitverkocht, zodat er al vaak een extra avond(den) bij komen.

 

“Froulje fampiers en Fergrutglêzen” 1998 werd in verschillende zalen van het dorpshuis gespeeld. Het is maar goed dat de beheerder veel dingen toeliet. Het publiek reisde samen met Jekyll en Hyde mee door het hele dorpshuis en er kwam een live band bij.


Dezelfde band van 1998 deed ook het jaar daarop in 1999 mee in de “Bluesbrothers”. Voor deze voorstelling werd zelfs een grote familieskelter gemaakt als auto. Hier moest na elke voorstelling ook weer flink aan gelast worden, omdat hij bij elke voorstelling “dwars door de muur ging”. Het werd een jaar met veel spektakel en muziek!

 

Hierna kwamen we in het jaar 2000 op tv bij SBS 6. Piet Paulusma deed zijn weersvoorspelling in het decor van “Fuken op e Kaai “. Veel reacties volgen, vooral over het wederom mooie decor wat er weer door de vereniging was gebouwd.

 

Ondertussen zitten we al jaarlijks bij vele regionale omroepen om te vertellen wat voor stuk we spelen en nog steeds zijn alle avonden uitverkocht.

 

2001 het jaar waar alles anders gaat met het  stuk "T is twa it is oars". We spelen voor de verandering aan de bar in de foyer met een stuk, waar het publiek vaak de emoties maar moeilijk in toom kunnen houden. Hier komen alle aspecten van emoties boven, mede doordat het publiek ook een rol heeft in dit stuk en de afloop twijfelachtig is.

 

De toneelvereniging kent in 2002 zelfs een eigen schrijfster die het waar gebeurde verhaal van  “IJe Wijkstra” tot een toneelstuk maakt, waarmee we zelfs de Friese grenzen overschrijden en als hoogtepunt ook nog twee keer spelen voor een uitverkochte grote zaal in de Lawei. Wat een succes en wat waren we als vereniging trots op deze productie.

 

In 2003 weer heel wat anders, we gaan over naar een familiestuk “Mathilde”. Hierin spelen drie kinderen, ook alweer van eigen spelers, de hoofdrol: Mathilde in 3 verschillende leeftijdsfases. Ook dit jaar weer een live band in het decor, die soms op spectaculaire manier hun optreden in het stuk verzorgd.

 

“Ronja it roversfamke” maakt het jaar daarop 2004, het dorpshuis onveilig met haar oerkreten, enkele scènes spelen zich af tussen het publiek wat een verrassend effect heeft. Wederom succes met heel goed toneelspel en een  adembenemend decor.

 

2005 “Waking Ned” is een Iers stuk wat ook helemaal in de stijl van Ierland word gespeeld met muziek, dans en veel herkenbaarheid in hoe een mens in elkaar kan zitten als er geld in het spel is. Alles kan worden bekeken vanaf onze eigen tribune die we sinds enkele jaren ook rijk zijn. voor de 2e keer het decor in de lengte van de zaal en ook nog eens 2 verdiepingen, al met al een gigantisch decor wat voor veel werk voor onze decorbouwers betekende.


“Zorba de Griek” is in 2006 in het dorpshuis te zien, compleet met een ezel die in zo’n stuk niet gemist kan worden. De ezel heeft niet ieder avond gespeeld, omdat hij nogal vrij koppig was.

 

Ook verlenen we onze medewerking aan “ Oliver Twist” dat geregisseerd en opgezet werd door Tiffany van der wal die ook al met het virus besmet is en het zelf wel eens wilde proberen. Ook dit geweldige spektakel met een geweldig stel spelende kinderen eindigde met een optreden in een uitverkochte Lawei.

 

Dan in 2007 is niets zoals het lijkt met “Piter Panne”. Mannen spelen vrouwen en andersom of grote mensen spelen kinderen en dat allemaal achter in de zaal, waar we nog meer ruimte hebben om te spelen en ook nog eens mensen kunnen laten vliegen. technisch een hoogstandje.

 

Dan in 2008 weer het serieuzere werk met het stuk  “Anatevka” ook dit jaar weer een groot succes, waarbij de krant spreekt over een echte Bobbeslach voor It Moat Kinne.

 

2009 One Flew Over The Cuckoo’s Nest. Wederom is de toneelvereniging er in geslaagd om het seizoen tot een groot succes te maken! Volgens sommigen uit het publiek één van de beste producties van de afgelopen jaren, en volgens een ander zeker een stuk wat in de top 3 van onze geschiedenis thuis hoort. Veel reacties waar we als vereniging trots op zijn, maar wat zonder jullie als publiek niet zou slagen.

 

De toneel vereniging “It Moat Kinne” kon ook in 2010 terugzien op een succes. Het drama stuk Op hoop fan Segen sleepte het publiek helemaal mee, en menige zakdoeken moesten er dan ook aan te pas komen.


2011 wat in theater, net als het jaar ervoor greep men weer veelvuldig naar de zakdoeken, echter nu niet voor het drama, maar voor de geweldige humor die dit stuk met zich meebracht.


It Moat Kinne komt in 2012 met KooiBoys een stuk van theatergezelschap Vis à Vis.Twee boerenzonen zijn het magere, maar vooral saaie bestaan met de koeien zat. Ze hebben hun halve leven opgeofferd aan het bedrijf van hun zeer dominante vader en hem in de waan gelaten dat ze zijn bedrijf zullen voortzetten. Met pa op het sterfbed worden als voorschot op de erfenis de koeien heimelijk verkocht zodat ze vervolgens hun droom kunnen realiseren. Wanneer de jongens de kist van pa te grave dragen, blijkt er nog leven in te zitten. In paniek besluiten ze pa terug te leggen in zijn bedstede en de schijn op te houden dat zijn bedrijf nog volop in bloei en in goede handen is. Als dan ook nog eens Jet - de verloren zus - na lange tijd weer bij haar ouderlijk huis op de stoep staat, wurmen de jongens zich in een wel heel benarde situatie. De gebeurtenissen stevenen onontkoombaar af op een dramatisch en dolkomisch hoogtepunt.


Na 25 jaar was het in 2013 tijd voor een heus jubileumstuk, de kar viel op de film Walk The Line naar het leven van de Amerikaanse volkszanger Johny Cash. Er werd gespeeld met toppers van muzikanten welken zelf met een bus de zaal binnen kwamen rijden. Met 8 uitverkochte zalen en een uitverkochte Lawei was dit een echt succes te noemen, waar de toneelvereniging z’n naam zeker eer aan deed.


Het 25 jarig jubileum heeft veel leden doen besluiten de toneelhobby door te geven aan de jongere generatie. In 2014 komt “It Moat Kinne” met Broekloose naar de film Footloose. De cast bestaat dan ook voor een groot deel uit jeugdige spelers welke een fantastisch stuk neerzeten. Door het gebruik van film opnames wordt er een heel interessant en dynamisch spel tussen film en toneel neergezet. De brommers racen van het witte doek zo de Pipegeal in waardoor “It Moat Kinne” weer bewijst dan een openluchtspel ook best naar binnen gehaald kan worden.


In 2015 brengt de vereniging uit Broeksterwoude/De Valom “Andorra” op de planken een zeer aangrijpend stuk over rassen haat en vooroordelen. Een onderwerp wat ook hedendaags weer zeer actueel is en wat de mensen aan het denken zet. De relatief jonge cast geeft op prachtige wijze dit echte toneelspel perfect weer.


The Griene Mile is het stuk voor 2016. Natuurlijk naar het boek The Green Mile van Stephen King, wat in 1999 op film verscheen met in de hoofdrol Tom Hanks. Altijd een erg spannend, want zal het in de smaak vallen bij het publiek? Nou dit deed het zeker, naar onze mening kan gerust gesteld worden dat ook onze eigen verwachtingen zijn overtroffen. Het publiek was echt laaiend enthousiast en daar doen we het natuurlijk voor. Volgens veel van onze bezoekers is het een stuk waar alles in zit, zo is het natuurlijk een prachtig verhaal met veel spanning, humor maar ook zeer emotionele scènes. Vanwege het wederom grote succes nog een keer The Griene Mile voor jawel een UITVERKOCHTE Harmonie. Geweldig nog een keer knallen voor bijna 1000 man publiek, een ervaring om nooit te vergeten.


2017 was ook weer een topper met het stuk “Lûnatik” een stuk met volop humor.  Vele van u zullen de serie wel kennen waarop Lûnatik gebaseerd is, Loenatik was een nederlandse komische televisieserie over de bewoners, verpleegster en directeur van de psychiatrische inrichting Zonnedael. Loenatik werd van 1995 tot en met 2001 opgenomen op landgoed Elswout en werd uitgezonden door de VPRO. Er werden in totaal 27 afleveringen gemaakt. De serie won onder andere twee keer De Kleine Kinderkastprijs. Hoewel de serie voor de jeugd was bedoeld, keken er ook veel volwassenen naar. In 2002 werd ter afsluiting een film uitgebracht, Loenatik, de moevie. Deze film heeft een Gouden Film gewonnen en werd genomineerd voor het Gouden kalf. In 2014 kwam het vervolg uit met als titel Loenatik, te gek!


En dan in 2017 dus de fryske variant, Lûnatik! De verhaallijn is van het Friese toneelscript Lamelos waarin dezelfde karakters als in Loenatik de boel op stelten zetten. Een extraatje wat regisseur Sander Kalsbeek toevoegde aan het verhaal is de cameraploeg van het Omrop Fryslân programma FryslanDOK die een documentaire maakt over de inrichting, die wij Sinnestriel gedoopt hebben. Per ongeluk filmen ze net in de periode dat directeur Onno zijn geheime plannetje uit wil voeren, waar niemand beter van zal worden behalve Onno zelf. Natuurlijk is dit nieuws al snel bekend bij de bewoners en die bedenken een te gek plan.

Zou het werken?


It Moat Kinne komt in februari 2018 met de musical Bloedbân, Gebaseerd op Blood Brothers van Willy Russell. Het verhaal gaat over 2 broers die als tweeling geboren zijn, maar niet met elkaar opgroeien. één blijft bij zijn eigen moeder, maar de andere wordt afgestaan aan een zeer rijke familie waar de zwangere vrouw als huishoudster werkt. Heeft dit afstaan grote gevolgen?


De musical is al eens als openluchtspel gespeeld, maar nu dus door It Moat Kinne binnen. Een hele uitdaging met zeer verrassende elementen!


Al jaren op het verlanglijstje, De Goude Swipe en nu in 2019 op de planken. Douwe Wallinga wint in de jaren dertig de meest felbegeerde Friese paardenrenprijs, de Gouden Swipe. Als hij met zijn vriend Wilco thuis de overwinning viert, komt zijn zoon Ate de overwinningsroes verstoren met de beschuldiging dat Wilco in ruil voor een lening seks met Ates moeder gehad heeft. Douwe is woest en er onstaat een hevige ruzie. Na deze ruzie trekt Ate bij zijn oom Ids in. Lange tijd praten vader en zoon niet met elkaar, totdat….


Na al die jaren is de toneelvereniging enorm gegroeid, moesten we het eerst doen met contributiegeld wat we maandelijks betaalden en met een inleg van 100 gulden per persoon, nu doen we het van het entree geld van de ongeveer 2000 bezoekers die jaarlijks komen kijken.  Natuurlijk worden de eisen van de toneelvereniging en de verwachtingen van het publiek steeds groter. We doen ons best om hier zo goed mogelijk aan te voldoen. Aan de kaartverkoop te zien, en de prijs die we relatief laag houden lukt ons dit aardig. Graag tot ziens bij één van onze voorstellingen!